FotoFoto


Redan som liten var jag intresserad av foto. Pappa berättade med värme i rösten om min farmor, Karin Åmark, som vid sekelskiftet 1800/1900 varit i USA och studerat fotografering hos en morbror i Lindsborg, Kansas. När hon kom hem öppnade hon år 1907 egen fotoateljé i Arboga. Jag har aldrig träffa farmor men hon har tittat ner på mig från ett mycket vackert, kolorerat foto på väggen i mitt barndomshem.


Under tonåren fotade jag en hel del och fascinerades av bilderna som växte fram i mörkrummet. När jag 1997-98 studerade på Broby Grafiska i Sunne, ”Multimedia för internet”, började jag fota på allvar och min dröm om en systemkamera väcktes till liv.


Men det skulle dröja tio år till innan jag köpte en digital systemkamera. Några månader senare åkte jag till det lilla landet Nepal högt uppe i Himalaya-bergen. Kameran var med hela tiden och jag fotade nästan allt jag såg. Naturen, folket, allt var nytt, vackert, storslaget.


Aldrig kunde jag då drömma om att jag skulle få användning av fotona. Men fotona från resan resulterade i fotoboken ”The winds of change - in the footsteps of a buddhist monk” med förord av Dalai Lama.


Av fotona   skapade jag ett bildspel som jag visat på många föreläsningar runt om i Sverige. Då jag fick mycket uppskattning för mina foton beslöt jag att satsa mer på fotografering.


Förutom flera kortare fotokurser har jag läst en kurs i Digital bildbehandling och en i Visuell kommunikation vid Högskolan i Jönköping. Under några år studerade jag foto på New York  Institute of Photography. Våren 2017 fick jag min examen som Professionell fotograf.